Više o meni

event 09.08.2021.

Živim za fotografiranje. Živim od fotografiranja. Mislim da je to upravo najveća sreća, jer baviti se onim što volim i živjeti od toga čini me neizmjerno sretnim.

Rođen sam 1989. godine i živim u Zagrebu. Fotografiranjem se aktivno počinjem baviti 2009. godine kada sam kupio svoj prvi DSLR. Bio je to Sony A350X s kojim sam se ozbiljnije upustio u fotografske vode.

Mogu reći da je moj put prema fotografiji, kada je u pitanju obrazovanje, malo neobičan. Naime, završio sam Željezničku tehničku školu, smjer Tehničar za elektroniku. Nakon toga sam upisao preddiplomski studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu koji sam završio 2011. godine. U sklopu studija s fotografijom sam se najčešće susretao na kolegiju Fotonovinarstvo. Na diplomskom studiju sam diplomirao u listopadu 2013. godine. Titula magistra novinarstva otvorila je mnoga polja, posebno u svijetu fotografije. Nedugo nakon završetka fakulteta otvorio sam tvrtku Digitalna produkcija j.d.o.o. koju vodim uspješno do današnjeg dana.

Obzirom da sam dugi niz godina radio kao novinar u Sportskim novostima, jedinim sportskim dnevnim novinama u Hrvatskoj, tamo su mi uz članke sve češće izlazile i fotografije s utakmica, novinarskih konferencija i sličnih događaja. Upravo zahvaljujući takvom početku sam vremenom došao do razine da mogu živjeti samo od fotografiranja. Ne moram posebno isticati koliko je velika sreća kada radite ono što volite, a još i živite od toga. Ponosan sam jer su neke od mojih fotografija izlagane na raznim izložbama, dobitnik sam i nekih fotografskih nagrada, a kao predavač sam držao razne fotografske radionice, od čega bih posebno istaknuo ulogu predavača na Akademiji #poduzetnik. Gotovo da i nema medija u Hrvatskoj koji nije objavio moje fotografije, posebno sam ponosan i na reportažu iz Kuvajta koja je objavljena u Meridijanima, a sve mi to stvara zaista velike zadovoljstvo. Jer kao što sam na početku napisao, cijela priča vezana za fotografiranje dogodila se slučajno, pa se zato i ta sreća ne može opisati riječima.

Kako sam kroz svoj rad stekao brojne i jake reference, tako sam se počeo sve više okretati prema vjenčanjima. Za mene vjenčanja predstavljaju zaista krunu fotografiranja, jer tijekom tako važnog dana postoji ogroman potencijal za snimanjem emotivnih fotografija. Nadam se da vam je jasno da vas neću svako malo na dan vjenčanja povlačiti za rukav. Jasno je da želim spontanost i emocije kroz fotografije. Na vama je da uživate u svom danu, zvijezde dana ste vi i vaši najbliži, a fotograf je ovdje ”samo” da sve te lijepe trenutke zabilježi i isporuči. Iza mene je velik popis klijenata, koji gotovo svakodnevno raste. No, kada mladenci dobiju materijal i budu jako zadovoljni, a neki (točnije: neke) i zaplaču – onda nema tog klijenta na svijetu koji može platiti tu sreću. Zato je fotografiranje vjenčanja posebno iskustvo. Baš takve fotografije, one koje ćete s ponosom gledati i za 10 godina predstavljaju ono što nudim.

Portfolio nudi pregled nekih od fotografija s vjenčanja, dok na blogu možete pronaći i više materijala s pojedinih vjenčanja. Osobno veliku pozornost posvećujem pripremi vjenčanja, tako da obavezno s mladencima prolazim i najmanje detalje, a sve značajno olakša i upitnik za mladence koji šaljem. Dobra priprema znači pola posla. Ograničen sam samo na jedno veliko vjenčanje tjedno, iz poštovanja prema mladencima. Mislim da nije korektno u petak raditi 12 i više sati na vjenčanju, pa onda odmah u subotu ponoviti isto to, zato izbjegavam takve situacije. Zbog toga se i trudim da rok isporuke bude u razumnom periodu, tako da u roku do 20 dana mladenci dobiju svoje detaljno obrađene fotografije. Za više informacija i provjeru slobodnih datuma slobodno se možete javiti putem kontakt forme.

Knjiga U vrtlogu vjenčanja

U 2020. godini izdao sam stručnu fotografsku knjigu U vrtlogu vjenčanja. Ona obuhvaća sve vezano za fotografiranje vjenčanja, a kritike na knjigu za sada su bile odlične. Na našim prostorima nije postojala takva stručna knjiga, tako da sam vrijeme u koroni iskoristio kako bih pomogao kolegama. Ako već ja imam privilegiju živjeti od fotografiranja, onda je ovo bio moj ”poklon” za sve one koji će jednako odlučnu krenuti putem kojim sam i ja krenuo.

Izlagao sam na raznim izložbama, a uvijek su u pitanju bile grupne izložbe. Bio sam gost predavač na raznim fotografskim radionicama, što mi je isto tako predstavljalo posebno veliku čast jer sam bio prepoznat od fotografske zajednice. Također sam organizirao i vlastite fotografske radionice, posebno na temu fotografiranja vjenčanja.

Živim za fotografiranje. Živim od fotografiranja. Mislim da je to upravo najveća sreća, jer baviti se onim što volim i živjeti od toga čini me neizmjerno sretnim. Kada primim fotoaparat u ruke i krenem na teren, to je moćan osjećaj. Posebno znam da radim pravu stvar zato jer za neka fotografiranja imam određenu tremu. Sve dok je tako, dok vidim da mi je stalo, bit će dobro i bavit ću se fotografiranjem.

Fotoaparati
Sony A300
Sony A350
Sony A77
Sony A99
Sony A99II
Sony A9
Sony A9II
Objektivi
Zeiss 16-35 mm f/2.8
Sony 16-50 mm f/2.8
Sigma 35 mm ART f/1.4
Sgma 35 mm f/1.2
Sony 50 mm f/1.4
Sony 18-70 mm f/3.5-5.6
Zeiss 24-70 mm f/2.8
Sony 24-70 mm f/2.8
Sony 85 mm f/2.8
Zeiss 135 mm f/1.8
Sigma 135 mm f/1.8
Sony 55-200 mm f/4-5.6
Sony 70-200 mm f/2.8 G
Sony 70-400 mm f/4-5.6 G
Helios 44M-4, 55 mm f/2, dva objektiva
Bljeskalice
Sony HVL-F58AM
2xSony HVL-F60AM
Godox AD200Pro
Godox AD400Pro
Yongnuo YN460
2xYongnuo YN460 II
Ring flash
Metz…
Ostala dodatna oprema
Softboxevi, žičani okidači, wireless okidači za bljeskalice, stalci za rasvjetu, stativi, monopod, šatori za studijsko fotografiranje, kišobrani, razni filtri…

Galerija fotografija

U nastavku pogledate neke od mojih najboljih radova.

Kontaktirajte me

Svidjelo vam se što ste vidjeli? Hoćete da vam fotkam vjenčanje? Slobodno se javite za suradnju. Odgovorit ću u najbržem mogućem roku.