Školica za mladence

Tko je najvažniji na vjenčanju?

event 07.08.2022.

Tu sam zbog mladenace, ne oni zbog mene. Zahvaljujući njima radim i na tome sam im neizmjerno zahvalan.

Došao je dan vjenčanja. Veselje. Nervoza. Emocije se miješaju. Stoga mladenci često gledaju kako će udovoljiti svima: svojim gostima, bendu, fotografima, snimateljima… Osobno smatram da su to sve dijelovi o kojima bi se upravo mladenci trebali najmanje brinuti.

Jer, budimo realni, jedine prave zvijezde vjenčanja su mladenci, a čini se da oni sami to ponekad i zaborave. Brojne su pripreme za vjenčanja, puno se toga definira unaprijed, zna se cijeli plan i program, tko što radi i slično. Baš zato što se sve zna mladenci se moraju maksimalno opustiti za svoj ovako važan dan u životu. Malo toga može poći po krivu.

Vjenčanje, Zagreb - Bernarda i Marko
Mladenci su najvažniji

Tu smo zbog mladenaca, a ne oni zbog nas

Na ovu sam temu došao upravo iz razgovora s brojim mladencima, često me pitaju za razne stvari, kako bi ja želio ovo, kako bi ja želio ono. Međutim, oni u tim trenucima zaborave jednu važnu stvar – ja sam tu zbog njih, a ne oni zbog mene. Ja zahvaljujući njima radim i na tome sam im neizmjerno zahvalan.

Naravno da postoje neke situacije za koje ću reći da ih nema smisla fotografirati ako prelaze razinu dobrog ukusa ili ako nisu s tehničke strane sretno rješenje, ali zaista smatram da mladenci moraju više gledati sebe. Također uvijek mladencima i za sve što savjetujem kažem da ako im je to financijski samo velik trošak, da ne rade to zbog mene. Neki mi i znaju reći kada im isporučim materijal da su se tek oko 2-3 ujutro opustili, a da su prije gledali ako je sve dobro prolazilo. Nemojte si raditi to.

Eva i Leon vjenčali su se prošle godine, ali pravi party i fotkanje odlučili su napraviti sad kad ih ništa ne sprečava da naprave sve po svom. Svadba se održala u Studio Katran prostoru za vjenčanja.
Vrijeme je za poziranje

Svi mi iz ove branše tu smo da obavimo posao na najvećoj mogućoj profesionalnoj razini, jednako kao i kuhari, konobari, bend… Stoga je svima nama u interesu da nam svako novo vjenčanje bude najbolje u listi referenci. Kada fotografiram vjenčanja onda doista i volim da je sve upravo onako kako je bilo, trudim se minimalno utjecati na kadrove. Naš je cilj, pritom mislim na sve nas koji radimo na vjenčanju, da budemo maksimalno na usluzi mladencima, a kao što sam u uvodu rekao malo toga može poći po krivu, osim ako npr. nestane struje pa bend ne može svirati i slično, a šanse za to su zaista minimalne.

Mladenci, opustite se, uživajte

Priča je vrlo jednostavna. Hoćete li vam vjenčanje ostati u boljem sjećanju ako ste se skroz opustili, bez npr. razmišljanja hoće li se netko napiti, ili će ostati u boljem sjećanju kada ste bili skroz opušteni i plesali bezbrižno do sitnih jutarnjih sati. Mislim da je odgovor logičan, a samim time što ćete biti opušteni, fotografije će biti puno bolje. No, lako još za fotografije, važnije je baš to da ćete uživati i to će biti baš pravi “dan za pamćenje”. Stoga uvijek i savjetujem mladencima da se maksimalno opuste, a zato im i kažem da sam ja ovdje da svojim fotografima bilježim sve ono što se događalo na dan vjenčanja, na što je moguće više spontanoj razini. Naravno da ako mladenci baš žele neke točno određene fotografije da će me pozvati i da ćemo ih snimiti.

Pokušat ću biti slikovit. U nekom velikom bendu imamo frontmena i njegov prateći bend. Većina fanova luduje upravo za tim frontmenom, on je taj kotač koji pokreće cijelu priču, a bend je zapravo “popratni sadržaj”. Kod vjenčanja isto treba zamisliti, mladenci su naši frontmeni, a mi (tu mislim na sebe kao fotografa) smo njihov “prateći bend” koji posao treba obaviti maksimalno kvalitetno i “odsvirati” na visokom nivou cijeli dan. Uz odličnu suradnju frontmena i članova njegovog benda (i dodao bih: nenametljivo fotografiranje) odličan koncert je osiguran. 🙂 Malo smiješna usporedba, ali volim glazbu pa eto.

Ne zaboravite da vjenčanje radite zbog sebe, a ne zbog toga da bi zadivili druge i slično. Ako budete prirodni i što je moguće više opušteni, bez nepotrebnog živciranja, onda će i završni rezultat biti jednako odličan. U ovom slučaju fotografije. Zato uživajte u tim predivnim trenucima.

Galerija fotografija

U nastavku pogledate neke od mojih najboljih radova.

Kontaktirajte me

Svidjelo vam se što ste vidjeli? Hoćete da vam fotkam vjenčanje? Slobodno se javite za suradnju. Odgovorit ću u najbržem mogućem roku.