Školica za mladence

Što je danas lijep i sunčan dan

event 07.08.2022.

Kad je sunce još uvijek visoko iznad nas, stvara “panda efekt” na licima ljudi.

“Baš je prekrasan i sunčan dan, odličan za fotkanje”. Rečenica je to koju mladenci često znaju izreći. Međutim. Da, nažalost, mora biti to “međutim”. Koliko je god to odlična okolnost, toliko može stvarati i jako velike probleme.

Zna se dogoditi da sessione neki mladenci žele raditi oko podneva ili neka vjenčanja već i tada krenu polagano, a sunce je tada još uvijek visoko iznad nas i samim time stvara “panda efekt” na licima ljudi.

Sunce je naš prijatelj, ali nekada i neprijatelj

Mladenci, veliki suncobrani pomažu

Mislim da svi znate to ako ste fotkali u popodnevnim satima, bilo mobitelom ili fotoaparatom, pa imali sjene ispod očiju, vrata, ispada kao da se niste naspavali ili vas je netko napao. Svjetlo je to koje je i jako oštro, tako da će istaknuti svaku nepravilnost na licu.

Zato često na pripremama kod mladenaca za vrijeme velikih vrućina znaju biti veliki suncobrani i to je odlično jer između ostalog pomognu fotografima i snimateljima, posebno ako su u bijeloj boji, o čemu sam već i pisao.

Stoga je vrlo nezahvalno raditi sessione oko podneva za vrijeme sunčanih dana. Naravno da se i tome može doskočiti ako mladenci baš žele fotografije na suncu. Na minimalističkim fotografijama ništa se od ovoga i neće vidjeti, tako da je to prednost, ali što se tiče krupnijih kadrova, onda njih svakako treba izbjegavati.

Igra svjetla i sjene

Važna je suradnja mladenaca i fotografa

Može se i uz pomoć “blokatora” svjetla doskočiti problemu sa svjetlom, ima i još drugih varijanti, ali to su već malo neke dublje teme, dok se ovdje želim samo zadržati na osnovama s ciljem da pomognem mladencima.

Hlad je naravno uvijek najbolje rješenje. Još ako se nadoda i rasvjeta u takvim situacijama, odjednom se mogu stvoriti idealni uvjeti za fotografiranjem. Jedan sam od onih koji užasno jako pati na tehničku stranu fotografija, zato su mi ovo super situacije.

U zaključku treba reći da je odlično kada je sunčan dan i baš je ovdje jako važna suradnja fotografa i mladenaca.

Treba se jasno prije samog dana sessiona objasniti mladencima koje potencijalne probleme stvara sunce u tom periodu, čisto zato da ne bi ispalo da je fotograf nezainteresiran ili da nešto “ne zna”, pa se izvlači. Što su pripreme bolje i sve jasnije objašnjeno – to će sve lakše ići.

Galerija fotografija

U nastavku pogledate neke od mojih najboljih radova.

Kontaktirajte me

Svidjelo vam se što ste vidjeli? Hoćete da vam fotkam vjenčanje? Slobodno se javite za suradnju. Odgovorit ću u najbržem mogućem roku.