Školica za mladence

Crkva / matičar

event 07.08.2022.

Svi žele biti divni i nasmijani na fotografijama iz crkve. No, iskustvo je često drugačije.

Vjenčanja se organiziraju zbog samog sudbonosnog “da” koje može biti izrečeno u crkvi ili kod matičara. Stoga je nepotrebno trošiti riječi o važnosti samog čina vjenčanja. U tuđoj kući se držimo pravila gazde te kuće, isto to vrijedi i za crkvu, treba znati koja su pravila ponašanja. Što smijemo, a što ne smijemo.

Kada je fotografiranje u pitanju, onda treba reći da su uvjeti u crkvama često jako zahtjevni. Puno je prekrasnih crkvi i divota ih je gledati. No, nije stran pojam da bude manjak svjetla. Kada nema svjetla – nema i (kvalitetne) fotografije.

Vjenčanje, Zagreb - Bernarda i Marko
Emotivni trenutci u crkvi

Ako odabirete fotografa kojemu je fokus samo na ambijentalnom fotografiranju, bez da koristi umjetno svjetlo (bljeskalice itd.), a ako je crkva u kojoj će biti vjenčanje mračna, onda možete očekivati fotografije s puno šuma.

Također možete očekivati da ćete “pokupiti” ambijent iz crkve, tako da ako u crkvi prevladavaju žuti tonovi, trebate biti spremni na to da će vam lica biti “ofarbana” više u tim tonovima. Ako crkva ima stakla u raznim bojama i sunce udara u njih, morate biti svjesni toga da će i ona promijeniti vašu boju.

Uvjeti na terenu

S druge strane, ako odabirete fotografa koji kombinira ambijentalnu i umjetnu rasvjetu, onda ćete u toj varijanti dobiti ambijent crkve, bio on mračan ili svijetao, a lica će vam biti lijepo osvijetljena, bez neželjenih sjena, izbjeći ćete i to da “pokupite” puno ambijenta crkve na koži. Ako se fotograf maksimalno uzda u umjetnu rasvjetu, onda će i fotografije biti “dosadne” po pitanju svjetla, dobar dio ambijenta će se “ubiti”.

Stoga je najbolja kombinacija ambijentalnog i umjetnog svjetla, da se sve osvijetli taman toliko da bude jako prirodno i da se ne primijeti pretjerano korištenje rasvjete. To naravno ovisi o samoj crkvi, one koje imaju puno svjetla često i nemaju potrebu za korištenjem dodatne rasvjete, dok se kod onih mračnijih najčešće primijeti korištenje umjetnog svjetla. Ušao sam dosta u tehnikalije fotografiranja, ali mislim da je korisno znati.

Ozbiljan izraz lica

Svi žele biti divni i nasmijani na fotografijama iz crkve. No, iskustvo je često drugačije. Dok mladenci dođu na svoje pozicije, zajedno s kumovima, onda ubrzo nestane osmijeh s njihovog lica, uglavnom se vidi neutralan ili ozbiljan izraz. Nakon razmjene prstenja onda i svjedočimo eksploziji osmijeha i sreće kod nekih mladenaca.

Eva i Leon vjenčali su se prošle godine, ali pravi party i fotkanje odlučili su napraviti sad kad ih ništa ne sprečava da naprave sve po svom. Svadba se održala u Studio Katran prostoru za vjenčanja.
U iščekivanju obreda vjenčanja

Na kraju obreda vjenčanja dok svećenik kaže da si mladenci mogu čestitati, možda i budete zbunjeni u tom trenutku, ali trebate znati da većina gostiju očekuje poljubac i da vam želi čestitati kroz aplauz. Koliko god netko bio sramežljiv, mislim da treba stisnuti zube i obaviti ovaj dio. Ako se zbog nekih drugih razloga ne želite poljubiti, to je normalna stvar i nema smisla da prekršite neko svoje pravilo samo zato da bi udovoljili drugima.

Komentar dok se dobiju fotografije za crkvu zna biti “joj, gle kako se uopće nismo smijali, skroz smo zabrinuti”. No, to je sve prirodno i normalno, kako je bilo, tako će i izgledati. Ako ne želite gledati zabrinute izraze lica, onda vam ne preostaje ništa drugo nego da se opustite u crkvi.

Nijedan dobar fotograf neće režirati situaciju tako da u crkvi dobacuje mladencima da se smiju i slično, biti takav klaun baš i nije poželjno. Glavne zvijezde dana su mladenci, a na fotografu je da sve zabilježi što kvalitetnije i da što manje utječe na kadrove. Prirodno prije svega.

Pravila ponašanja

Od samog ulaska u crkvu treba maksimalno poštivati sve što kaže svećenik. Ovo su neke od stvari kojih se držim: ne idem svećeniku iza leđa, osim ako on izričito ne kaže da nije problem, držim se rubova desne i lijeve strane, s tim da dok prelazim s jedne na drugu stranu idem u što većem luku da ne smetam mladencima, ne skačem ispred mladenaca itd.

Općenito je najbolje da se fotograf što manje ističe, ali to je dosta teško izbjeći jer gosti na vjenčanju osim mladenaca i svećenika vide i fotografa. Iako mislim da kroz nekoliko minuta skroz i zaborave na fotografa.

Matičar na terenu i prilika za odličnim fotografijama

Ako svećenik kaže da misa slijedi za 15 minuta, a vama krenu čestitati gosti u crkvi, onda morate biti svjesni da postoje dvije opcije. Ili ćete reći ljudima da se čestitanje nastavlja ispred ili ćete ih pustiti da čestitaju. Ako ih pustite da čestitaju, onda možete zaboraviti na fotografije za oltarom, a mislim da su one od jako velike važnosti, tako da to nikako ne bi trebali izbjeći.

Izlazak iz crkve/od matičara

Gledali ste na Pinterestu i diljem interneta prekrasne fotografije izlazaka mladenaca. Često možete zaboraviti da će to tako izgledati na vašem vjenčanju, jer su ambijenti drugačiji, ali ono što može biti isto je upravo na vama – mladencima. Ako izađete iz crkve i samo stanete, onda očekujte takav materijal.

Međutim, ako izađete skupa s osmijehom na licu, držite se za ruke, dignete obje ruke u zrak, poljubite se, zagrlite, zaplešete još se dodaju i konfeti na tu priču (ako ih crkva dopusti), onda možete očekivati “wow” materijal koji ste nalazili po Pinterestu.

Nije mi prva namjera bila da većinu ovog teksta čini samo fotografiranje, ali ustvari jedine uspomene koje nakon vjenčanja ostanu su kroz fotografije i video, pa sam i ušao malo dublje u tu priču.

Galerija fotografija

U nastavku pogledate neke od mojih najboljih radova.

Kontaktirajte me

Svidjelo vam se što ste vidjeli? Hoćete da vam fotkam vjenčanje? Slobodno se javite za suradnju. Odgovorit ću u najbržem mogućem roku.