Školica za mladence

Book ili vjenčani album

event 07.08.2022.

Fotografije u bookovima “ožive”. Jer, jedno je gledati ih na monitoru, ali kada listate album, to doista poprimi neku drugu dimenziju.

Velika većina mladenaca voli gledati fotografije na raznim ekranima, ali ono što još više od svega vole je listati ih u albumima. Dok su prije desetak godina standard bile fotografije koje bi se razvijale/printale i onda lijepile/umetale u foto albume, danas je to nešto što je postalo stvar prošlosti.

Neki od mladenaca još uvijek žele upravo takve albume, ali iz iskustva s kolegama znam da jako malo njih doista i radi takve klasične albume. Naime, današnji su standard vjenčani albumi s digitalnim tiskom i oni su doista i najkvalitetnija moguća opcija.

U albumu su vječne uspomene

Kvalitetan album košta

Fotografije u bookovima “ožive”. To je doista istina od koje se ne može pobjeći, jer jedno je gledati na monitoru, ali kada listate album, to doista poprimi neku drugu dimenziju, posebno na velikom formatu kao što je npr. A3. Postoje razne kategorije mladenaca. Jedni od njih su i oni koji pod obavezno žele album zato jer im je netko rekao da je to super.

Međutim, mladenci se ustvari često razočaraju cijenom. Kvalitetan vjenčani album nije jeftin dio priče, a budimo realni: ako nekome album uopće nije važan, zašto bi onda i potrošio novce? Uvijek preporučim mladencima da onda naprave CeWe fotoknjige ili tako neke, jer će tako imati fotografije “na papiru” i sigurno biti oduševljeni.

Ovdje vrijedi ona stara, svima poznata, poslovica – koliko para, toliko muzike. Dakako da se “pravi” albumi ne mogu stavljati u istu rečenicu kao s prethodno navedenima kada je u pitanju kvaliteta. To je kao da uspoređujete igrača TŠK Topolovca i Barcelone. Zajedničko im je da igraju nogomet, ali tu staje svaka usporedba.

Razvijene fotografije imaju svoju vrijednost

Druga kategorija mladenaca su oni koji odluče da će napraviti klasičan album s razvijenim fotografijama. Međutim, ono o čemu mnogi ne razmišljaju je matematika u tom slučaju. Kvalitetan album za fotografije košta oko 500-600 kuna, a razvijanje jedne fotografije formata 10×15 cm je dvije kune, dok je 13×18 četiri kune itd.

Kad se sve zbroji i oduzme, matematika ustvari jasno kaže da jedan takav klasičan album može bez ikakvih problema biti skuplji od albuma s digitalnim tiskom. Često sam znao viđati neke sumnjive cijene “wedding bookova”, ali ono što odmah i vidim je da su albumi upitne kvalitete. Tu jasno vrijedi ono da “jeftino proći” često bude “skupa škola”. Zato i budite oprezni, informirajte se prije nego se odlučite.

Mladenci plaćaju – mladenci biraju

Također treba znati da sama priprema albuma može biti komplicirana. Ako radite klasičan album u koji ćete lijepiti fotografije, radili to vi ili fotograf, to će vam uzeti vremena, a treba fotografije smisleno smjestiti u album po stranicama. Ista je stvar i za albume s digitalnim tiskom, grafička priprema je tu ključna.

Moje je praksa da mladencima prepustim odabir najboljih dvjestotinjak fotki, s tim da im uvijek sugeriram ako mislim da bi bilo dobro nešto ubaciti/izbaciti. Nakon toga složim pripremu, pošaljem mladencima na autorizaciju, a ako imaju nešto za promijeniti, onda to i promijenim i opet šaljem dok ne autoriziraju.

Da ne zaboravim, postoji i kategorija mladenaca koji kažu “napravit ćemo album sami nakon vjenčanja”. Najčešće to završi tako da se taj album nikada i ne napravi, što ustvari i ne čudi jer puno je lakše kada netko drugi ima zadatak, kao što je fotograf, da napravi album.

Mnogi uzimaju albume i za krštenja

Negdje ćete naći da ne možete birati fotke koje idu u book, nego vam fotograf sve servira. Osobno volim prepustiti mladencima ovaj dio priče jer oni plaćaju. Ako fotograf gleda isključivo fotografsku/tehničku stranu, onda ustvari postoji dobra mogućnost da mladenci neće biti zadovoljni odabirom.

Primjerice, što vrijedi neka super fotka s plesnog podija jednog od gostiju, kada je to od susjedovog susjeda sin kojeg su mladenci vidjeli pet puta u životu. Mislim da je analogija jasna. Bilo kako bilo, listati fotografije u albumima je nešto doista predivno.

No, ako vam taj dio priče ne predstavlja nešto što vam je važno, onda je i bolje da uložite novce negdje drugdje. S druge strane, imati kvalitetan album predstavlja doista jako bogatu uspomenu, nešto na što mladenci mogu gledati s ponosom.

Smatram da će vam svaki dobronamjeran fotograf isto to reći, jer jako je puno nas koji smo u ovom poslu zato jer ga volimo i imamo sreću živjeti za njega, ali i od njega.

Galerija fotografija

U nastavku pogledate neke od mojih najboljih radova.

Kontaktirajte me

Svidjelo vam se što ste vidjeli? Hoćete da vam fotkam vjenčanje? Slobodno se javite za suradnju. Odgovorit ću u najbržem mogućem roku.