Školica za mladence

Pripreme za session

event 07.08.2022.

Kako će fotkanje prolaziti, tako ćete biti na vrhunskom nivou i otkriti da ustvari odlično pozirate ispred objektiva.

Trema. Stres. Trema. Stres. I tako u krug. Neki mladenci na session gledaju upravo tako. Brinu se hoće li ispasti dobro na fotkama sa sessiona, hoće li biti ukočeni, kako će se ponašati i slično. Upravo je zato uloga fotografa ovdje jako važna.

Mladenci moraju odmah imati jasnu viziju kako sessioni ustvari izgledaju. Taj je strah normalan, jer, realno, gledajući većina mladenaca je rijetko kada stajala pred objektivom profesionalnog fotografa.

Osobno, imam neke “trikove”. Najvažnije od svega mi je da u prvih pola sata obiđem neke malo manje važne lokacije na sessionu. Zašto? Prvenstveno zbog već spomenutih razloga, mladencima ovaj session nije nešto prirodno, nešto s čime se susreću svaki dan.

Krupni kadrovi nekada su win-win

Mladenci, predložite svoje ideje!

Zato u tih pola sata ili koliko je već potrebno mladencima se pomalo opuste, shvate da ovo sve nije tako teško, a onda već počnu prirodno pozirati, odnos fotografa i mladenaca ubrzo bude i na višem nivou. Mladencima znam slati i ilustracije poziranja za session, ali činjenica je da malo tko to pogleda. No, to i nije neki problem, jer kroz početak sessiona sve se počne tako nekako prirodno događati i odlični kadrovi nastaju sami od sebe.

Ukratko, ako na session gledate imalo bojažljivo, ne trebate, jer kako će fotkanje prolaziti, tako ćete biti na vrhunskom nivou i otkriti da ustvari odlično pozirate. 🙂 Ako imate ideju kako želite pozirati, to je naravno odlično. Ako predložite fotografu svoje ideje i pokažete taj materijal, olakšat ćete cijelu situaciju na obostrano zadovoljstvo.

Ako niste navikli često hodati u štiklama i ako vam to stvara probleme, a na sessionu ćete obići nekoliko lokacija, onda je svakako super da uzmete neke cipele ili bilo što ravno da možete od lokacije do lokacije hodati bez problema. Noge će vam biti zahvalne, a i bit će vama puno lakše. Uvijek je super ako povedete i kumove sa sobom.

Svjetlo ponudi prekrasne situacije

Razloga je više, a neki od njih su da ćete u takvom prirodnom okruženju biti opušteniji, možda će kumovi dati neke odlične ideje za fotke (više ljudi – više ideja), ako uzimate vjenčani album onda će i fotke s kumovima biti odlične jer će se uklopiti u cijeli taj koncept.

Treba paziti na svaki detalj

Šminka i frizura od velike su važnosti. Ne razumijem se previše u taj dio, ali ću napisati ono što sam iz iskustva doživio. Mladenke koje se same šminkaju gotovo u pravilu znaju loše obaviti taj posao, jer onda fotke ne budu možda glamurozne kako bi one htjele, jer šminka bude loše nanesena, vide se razne nepravilnosti, presijava se lice itd.

Za frizuru čak i nije toliki problem (barem meni s fotografske strane). Ovo naravno govorim za sessione koji se rade prije/poslije vjenčanja, jer na dan vjenčanja gotovo svi angažiraju šminkericu/frizerku. Prednost šminkerice je i ta što imate uključeno probno šminkanje/frizuru, a to onda idealno dođe ako se session radi prije, pa odmah i možete vidjeti što vam se sviđa ili ne sviđa.

Ambijent može učiniti većinu priče

Upravo često zna biti situacija kada se mladenke (mladoženjama često bude svejedno) odluče za dan vjenčanja promijeniti neki od dva spomenuta elementa, jer ne budu zadovoljne obavljenim poslom frizerke/šminkerice.

Sve su ovo u principu logične stvari, ali kako se mladenci ne susreću s njima svakodnevno, onda možda i ne razmišljaju o njima, pa se zato nadam da će serija školice za mladence svima biti od velike pomoći.

Galerija fotografija

U nastavku pogledate neke od mojih najboljih radova.

Kontaktirajte me

Svidjelo vam se što ste vidjeli? Hoćete da vam fotkam vjenčanje? Slobodno se javite za suradnju. Odgovorit ću u najbržem mogućem roku.