Školica za mladence

Kako dominirati rukama na sessionu

event 07.08.2022.

Čim krenem sa sessionima, mladencima uvijek naglasim važnost da okupiraju ruke.

Vizualizirajte. Na koncertu ste i imate piće u ruci, iako ste ga popili, vi ga i dalje držite. I super vam je. Međutim, onda ga odlučite ostaviti jer vam je više neugodno što držite praznu čašu pola sata, a onda odjednom osjećate prazninu jer nemate ništa u rukama i ne znate gdje ćete s njima.

Već idući dan vozite se zagrebačkim tramvajem/autobusom, karta za četiri kune je oštancana, jednom se rukom držite za rukohvat, a drugom ne znate ni sami što ćete pa osim čitanja susjednih mobitela i novina, na kraju uzmete svoj mobitel i pretražujete sve i svašta, bez nekog cilja.

Ruke su jako važne kod poziranja

I ruka u džepu je drastična razlika

Mislim da je iz ova dva primjera jasno koliko nam je lakše kada su nam ruke okupirane. To je na vjenčanjima iznimno važno.

Čim krenem sa sessionima, mladencima uvijek i naglasim važnost da okupiraju ruke. Hoće li jedna ruka biti u džepu, druga na ramenu mladenke/mladoženje, manje je važno u cijeloj priči. Jedino što je važno je da je ona okupirana, da ima “zanimaciju”.

Jer, probajte zamisliti situaciju da vas netko fotka, nemate iskustva u poziranju, a onda će se odjednom pojaviti neki čudan osjećaj jer ni sami ne znate gdje bi s rukama. Ako samo ruke stavite u džep, već ste napravili drastičnu razliku i osjećat ćete se prirodnije.

Mladenkama je nešto lakše jer često imaju bukete sa sobom, pa je tu i fotografu lakše jer je jedna ruka zauzeta, a često i obje. U situacijama kada se snima kontakt između mladenaca, onda je i to ustvari jako jednostavno, jer ako već mladoženja ljubi mladenku, nekako je onda prirodno da i ruka ode oko struka, na ramena, vrat itd. Iako ovo često nije slučaj, ali kako session odmiče, tako i ovo odmah postane prirodnije.

Pametno iskorištene ruke

Mladenci, okupirajte ruke

Na početku je nekada jako teško. Mladenci ne poziraju svaki dan, a to što su se oni dan prije ljubili na nekoj klupici i bili skroz opušteni je ustvari teško zamislivo da će biti i dok ih fotograf snima.

Zašto? Razlog je vrlo jednostavan, mi smo “strano” tijelo i u početku je potrebno malo vremena da se opuste, ali uz dobre upute mladencima na početku i obostranu komunikaciju, sve poslije ide besprijekorno.

Upravo se to najvažnije, a i kada mladencima pokažete fotografiju gdje nisu znali gdje će s rukama i onu drugu gdje ste ih usmjerili, uvijek se dobije jako veliko odobravanje i zadovoljstvo s njihove strane. Nakon toga sve ide značajno lakše.

Jednostavno, a lijepo

Ako i gledate razne ugledne svjetske časopise, onda ćete i jasno vidjeti kada su profesionalna fotografiranja da su ruke uvijek okupirane s nečim.

Kod vjenčanja je ista stvar, pa zato kada vas idući put netko bude fotkao, a osjećate se čudno jer vam nešto ne štima, probajte za početak ruke negdje pozicionirati i već ćete vidjeti ogromnu promjenu.

Galerija fotografija

U nastavku pogledate neke od mojih najboljih radova.

Kontaktirajte me

Svidjelo vam se što ste vidjeli? Hoćete da vam fotkam vjenčanje? Slobodno se javite za suradnju. Odgovorit ću u najbržem mogućem roku.