Školica za mladence

Važnost rasvjete na vjenčanju

event 07.08.2022.

I od običnog vatrogasnog doma možete napraviti svečanu salu za vjenčanja ako imate majstore za rasvjetu.

Kod organizacije vjenčanja postoje brojni faktori o kojima mladenci ne razmišljaju odmah. Jedan od njih je rasvjeta. Sale imaju prekrasne fotografije dok im gledate službene internetske stranice, ali se isto tako i puno mladenaca razočara dok dođe u neku od sala i čuje da rasvjeta nije u cijeni.

Bez rasvjete većina tih prostora djeluje loše. S tim da trebate uzeti u obzir da neki prostori izgledaju dobro s postojećom rasvjetom, pritom ne mislim na obične žarulje, nego profesionalnu rasvjetu koju imaju montiranu, ali često ako želite “wow efekt” onda morate uzeti i dodatnu rasvjetu.

Lampice uvijek pomognu za cijeli dojam

Većina zato odmah u ponudi i ima uslugu dodatne rasvjete. U manjini su oni prostori koji odmah imaju sve lijepo posloženo.

Mladenci, rasvjeta je važan dio vjenčanja

Od običnog lokalnog prostora DVD-a možete napraviti svečanu salu za vjenčanja ako dodate rasvjetu i ako imate majstore koji znaju kako je iskoristiti na najbolji način. S druge strane, ako imate najskuplju salu na svijetu, a da u njoj nemate rasvjetu, ukupan dojam će vjerojatno biti loš. Rasvjeta je doista važan dio vjenčanja.

Da malo skočim na drugu temu, ona je toliko važna da često napravi veliku razliku između odličnog i prosječnog filma koji gledate, majstori za rasvjetu znaju savršeno iskrojiti neke scene i tako gledatelj u konačnici dobije savršen završni proizvod.

Ista je stvar i s vjenčanjem, to je “film” u kojem glavne uloge igraju mladenci, a da bi krajnji rezultat bio odličan, potrebno je imati sve dobro “režirano”.

Rasvjeta za prvi ples

Osim vjenčanja s dodatnom rasvjetom su sve popularnija i ona intimnija, u kojima se koristi samo postojeća rasvjeta. Dakle, bez dodavanja ičega, da sve bude što je prirodnije moguće. Što se tiče fotografiranja, kod takvih fotografija onda možete očekivati da će one “povući” puno ambijenta.

Točnije, ako je sala drvena, onda možete očekivati da će fotografije biti u žutim tonovima, s mračnijom pozadinom. Pozadina bude mračnija zato što je jako teško izvući ambijentalno svjetlo, jer ambijentalnog svjetla ustvari i nema.

Pod ambijentalnim svjetlom mislim na svu rasvjetu u sali, a to može biti npr. nekoliko lustera u prostoru. Osim ako fotograf sa sobom nosi dodatnu rasvjetu i onda tri ili četiri izvora umjetnog svjetla (bljeskalice, studijske lampe itd.) postavi u prostoru.

Angažirajte ljude koji znaju svoj posao

U prethodnom primjeru sam govorio o završnom proizvodu kroz fotografije, s naglaskom na malo rasvjete. Ako imate prostor u kojem ima puno razne rasvjete, u kojem dominiraju uređaji za rasvjetu, onda zapravo i dobijete puno ambijentalnog svjetla. Ako npr. fotografirate osobe u prvom planu i njih lijepo osvijetlite, možete također dobiti i lijepo osvijetljenu pozadinu jer dodatna rasvjeta učini svoj dio posla.

Ukratko, ako vlastitim okom vidite mračan prostor, onda možete očekivati da će biti i takve fotografije. Ako vidite lijepo osvijetljen prostor, onda će jednako takav biti rezultat kroz fotografije. Pritom treba uzeti u obzir da angažirate fotografa koji zna što čini, jer kod onih koji ne znaju će u obje varijante fotografije izgledati slično.

Kombinacija umjetnih rasvjeta: fotografske i profesionalne za prostor

Uzimanje dodatne rasvjete može, ali i ne mora biti jeftino. Cijene se kreću od nekoliko tisuća kuna, do nekoliko desetaka tisuća kuna za ogromne prostore u kojima je sve potrebno raditi iz nule. Sve ovisi o tome što je potrebno prostoru i kakav je naravno budžet mladenaca.

Rijetki su prostori za vjenčanja kod kojih postojeća rasvjeta bude odlično posložena kao što sam naveo na početku, a uz postojeću rasvjetu obično iznos za uzimanje dodatne iznosi 3000 – 4000 kuna. U tom paketu dobijete više-manje sve što je potrebno da se postigne ugođaj kakav želite.

Bonus tip: Ako ste gledali fotografije prvog plesa u kojem su mladenci jasno istaknuti i u prvom planu, a sve oko njih je bilo mračno. Tu je upravo rasvjeta odradila svoj dio posla. To se može postići uspješno tako što se priguše sva svjetla u sali, upali se jedno svjetlo, popularni “spot light'” i onda taj snop svjetla samo prati mladence.

Ovo je jako efektno kao što možete vidjeti na fotografiji ispod, a ne bi bilo moguće bez angažiranja ljudi koji znaju svoj posao. Primjer je to kako se rasvjeta može iskoristiti pametno i onda vrijedi pravilo “manje je više”.

Galerija fotografija

U nastavku pogledate neke od mojih najboljih radova.

Kontaktirajte me

Svidjelo vam se što ste vidjeli? Hoćete da vam fotkam vjenčanje? Slobodno se javite za suradnju. Odgovorit ću u najbržem mogućem roku.