Školica za mladence

Izbor fotografa i snimatelja

event 07.08.2022.

Jedno je sigurno – u Hrvatskoj ćete naći jako puno fantastičnih snimatelja i fotografa.

Većina se mladenaca odmah nakon izbora sale za vjenčanje i benda/DJ-a baci u potragu za fotografom i snimateljem. Neki termin vjenčanja ravnaju prema slobodnim datumima fotografa. Barem je tako pokazalo dosadašnje iskustvo, što dakako znači da je mladencima od izuzetno važnog značaja to kako će izgledati fotografije i video za njihov poseban dan.

Izbor u Hrvatskoj je jako velik, a sreća je što su kolege koje možete naći na ovim prostorima ispred svjetskih standarda. To je naravno pozitivna stvar, pa i ne čudi da dosta njih radi vjenčanja po inozemstvu.

Kojeg fotografa odabrati?

Živimo u vremenima kada želimo sve. Sada. Odmah. Negdje ćete fotke dobiti u roku od pola godine, dok ćete negdje čekati oko mjesec dana. Kod mene se čeka tako oko mjesec dana, obično 20 dana. Postoje kolege kod kojih ćete dugo čekati zato jer imaju svoj primarni posao pa vikendima “fušare” na vjenčanjima i onda nemaju previše vremena sjediti za računalom i u miru obraditi materijal.

Mladenci moraju obaviti odlično “skautiranje”

Postoje i studiji koji imaju više ekipa za vjenčanja i kod njih se isto tako obično čeka duže isporuka. Ovdje je i vrlo važno da ako gledate nečije fotke, a u pitanju je studio, da onda i uvjetujete da na danu vjenčanja točno XY osoba radi. Da se ne dovedete u situaciju da vam dođe netko drugi iz studija koji ste odabrali.

Fotografije s vjenčanja treba isporučiti još dok su “žive”, to je neko moje skromno mišljenje. Mislim da nema smisla dobiti materijal za nekoliko mjeseci i zato se trudim maksimalno brzo isporučiti, a da pritom sve bude naravno kvalitetno. Ni ja ne bih volio čekati fotke s vjenčanja nekoliko mjeseci, jer onda mi stvarno i ne trebaju, osim nekih ključnih.

Ako vam je izbor fotografa i snimatelja baš jako važan, onda morate i odlično obaviti “skautiranje”. Osim u situacijama kada već znate nekog fotografa i pratite njegov rad, pa onda i znate otpočetka koga želite.

Voljeni psić također je prolazio pripreme za vjenčanje
Uzmi mene, uzmi mene!

U slučaju da vam je sve ovo novo, onda svakako pogledajte na webu detaljne galerije autora. Ako ne možete vidjeti detaljne galerije, a zainteresirani ste za suradnju, onda svakako zamolite da vam kolege prezentiraju detaljnije galerije. Naime, što vam vrijedi ako nekoga uposlite zbog 10 super fotki sa sessiona koje ste vidjeli, a onda dok dobijete fotke iz crkve ili sale, budete jako razočarani.

Dobro pogledajte što fotograf nudi

Ovo govorim iz iskustva, jer sam do sada imao nekoliko primjera kada su mi se mladenci javili da im slažem bookove. Naime, nisu htjeli da im slažu fotografi koji su im fotkali vjenčanje jer nisu više htjeli imati nikakav kontakt s njima zato što su imali npr. dobre fotke sa sessiona, a ispodprosječne sve ostale. Zato budite oprezni. Ako vam netko zapne za oko, gledajte da vidite što više materijala.

Zato kod sebe na webu prezentiram detaljne galerije i tamo mladenci mogu vidjeti sve, od početka do kraja, pa onda i odluče sviđa li im se cijela ta priča. Iskustvo je pokazalo da je ovo bila odlična odluka. Nije ovo stvarno situacija kada “hvalim” sebe, zato jer puno kolega radi na upravo jednak način.

Kada je u pitanju snimanje, obično se dobije kratki spot od nekoliko minuta, presjek svih najboljih i najvažnijih trenutaka. Jednako kao i duža verzija videa, ona varira, ovisno o željama mladenaca. Danas je jako popularno da duža verzija traje pola sata, ali mladenci često na nagovor roditelja odluče da video traje oko dva sata, jer oni toliko žele gledati.

Eva i Leon vjenčali su se prošle godine, ali pravi party i fotkanje odlučili su napraviti sad kad ih ništa ne sprečava da naprave sve po svom. Svadba se održala u Studio Katran prostoru za vjenčanja.
Treba se dobro informirati

Zato ovo morate dobro provjeriti, hoćete li donekle udovoljiti roditeljima ako žele gledati tako duži video ili ćete gledati ipak samo ono što vi želite, na kraju krajeva to i je vaš dan. Znao sam imati situacije da se mladenci odluče na kratki video, a onda kada roditelji vide, požele da video traje tri puta više, pa onda snimatelj samo ima još puno dodatnog posla u montaži, a vjerujte mi da to želite izbjeći, neki će vam taj dio u montaži i naplatiti i tako i naglasiti u ugovoru. Zato je važno sve u startu definirati.

Kvaliteta donosi bolje uspomene

Nema nikakve dvojbe da je kratki video reprezentativan, da kroz njega možete vidjeti koliko tko radi kvalitetno. I koliko uspije izvući emocije, one su dakako ključne kada je vjenčanje u pitanju. Tu jako do izražaja dolaze sposobnosti montaže i kreativnosti.

No, nemojte se odmah “upecati” na taj dio, nego probajte od snimatelja dobiti i duže verzije videa, da vidite kako onda izgleda cijela ta priča, na koji je način montirano, ubacuje li snimatelj u montaži neku glazbu preko videa ili ide samo ambijentalni zvuk i slično.

Ako dogovorite sastanak sa snimateljem kojeg želite, zamolite ga onda da i donese duže verzije videa, pa se onda još lakše možete odlučiti za njega. Također je važno da imate na umu da snimatelj za montiranje videa od pola sata ima puno više posla nego za montažu od dva sata, što automatski znači da će kod kraćeg videa biti zadržana kvaliteta, a dok se u drugom slučaju kod kvantitete može malo izgubiti kvaliteta.

Dekoracije su ostavljale bez daha
Nakon vjenčanje ostaju samo fotografije/video

Ovdje obično vrijedi pravilo “koliko para, toliko muzike”. Postoje i izuzeci, ali oni su minimalni. Ako su vam jako važne uspomene nakon vjenčanja i ako težite tome da budu kvalitetne, onda ćete lako i naći kolege koje rade kvalitetno. Ako želite samo imati zabilježene fotografije, bez puno truda i umjetnosti, ako pritom gledate na sve to na način dal je netko nasmijan ili je zažmirio, onda ćete i ovdje bez problema naći autore koji će vam raditi i to su obično povoljniji paketi.

Također, kada gledate cijene fotografa i snimatelja, onda nipošto nemojte gledati koriste li oni XY marku fotoaparata. To je totalno nevažno u situaciji kod fotografa za vjenčanja jer svi mi/oni imamo najbolju moguću opremu na tržištu. Samo gledajte fotografije, one su najvažnije.

Sve treba jasno definirati na papiru

Kada dobijete pojedinu ponudu i kažete “toliko novca za jedan dan”. Morate znati više elemenata – to nije jedan dan, samo snimanje vjenčanja još je ustvari “najlakši” dio posla, pravi posao i dani i dani pred računalom tek slijede u obradi. Sve počinje od same selekcije najboljih fotki od njih 5000 do 6000 koliko ih je moglo biti “okinuto” na vjenčanju, pa se to sve suzi na izbor od njih oko tisuću i onda tek slijedi pravi posao.

Obrade se rade ponekad do najsitnijih detalja, npr. malih milijun puta sam prebacivao oči s prethodne fotke na iduću ako su svi imali otvorene oči, a samo ta jedna osoba zažmirila i onda se nađe fotka prije/poslije na kojoj ima otvorene oči. Primjera je stvarno jako puno, a sve su to “male tajne”. Stoga morate biti svjesni da je jako puno posla kada je u pitanju vjenčanje, a kada još na sve to dodate vrijednost opreme, onda sve ustvari sjedne na svoje mjesto.

Session nudi priliku za umjetničkim fotografijama

Koliko prije rezervirati fotografa? U principu i nema nekog pravila, vjenčanja se obično pune po godinu dana unaprijed. Za pojedine datume često bude ogromna navala, dok npr. već idući vikend nema nijednog upita.

Doslovno se nekada može i dogoditi da fotografa zovete dva tjedna prije vjenčanja i da on bude slobodan, a da nekada kontaktirate godinu i pol prije i on bude zauzet. Savjet je također da sve definirate jasno na papiru, što ste uzeli, što ćete dobiti, kakvi su penali ako se ne isporuči materijal na vrijeme i slično.

Da sumiram. Glavni kriterij za izbor fotografa/snimatelja je sami materijal i neka vas to uvijek i vodi, posebno ako vam je jako stalo do tog materijala. Stoga proučite detaljno taj materijal. Ako vam nije stalo, onda čisto sumnjam da vam je ovaj tekst zanimljiv. Jer, mi “govorimo” kroz fotografije, a ako vam se taj “govor” svidi, to je onda to. Dobitna kombinacija.

Galerija fotografija

U nastavku pogledate neke od mojih najboljih radova.

Kontaktirajte me

Svidjelo vam se što ste vidjeli? Hoćete da vam fotkam vjenčanje? Slobodno se javite za suradnju. Odgovorit ću u najbržem mogućem roku.